پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)
مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاعرسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشمانداز 20 ساله کشور و برنامههای توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامهریزی برنامههای روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..
شماره تماس: 0743337251
مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل
سردبیر : سیده سحر حسینی
سرطان یک مشکل سلامتی جامعه در تمام دنیاست، این بیماری تمامی افراد، پیر و جوان، غنی و فقیر، مردان، زنان و اطفال را مبتلا می کند.
سرطان یک مشکل سلامتی جامعه در تمام دنیاست، این بیماری تمامی افراد، پیر و جوان، غنی و فقیر، مردان، زنان و اطفال را مبتلا می کند.
سرطان به عنوان مختلفی از بیماری ها اطلاق می شود که حاصل رشد و تکثیر بی رویه و بی برنامه سلول های بدن می باشد که تحت تاثیر عوامل مختلف ژنتیکی و محیطی ایجاد می شود و باعلائم و شکایات جسمی متعددی همراه است.
سرطان بیماری است که تا حد زیادی قابل پیشگیری می باشد، تخمین زده می شود که حدود30 تا 40 درصد کل موارد سرطان با ایجاد تغییرات مناسب در تغذیه، کنترل وزن و ورزش قابل پیشگیری است.
منظور پیشگیری از سرطان کم کردن میزان بروز این بیماری در گروه های سنی مختلف است .
این نکته قابل توجه است که با توجه به مخارج درمان و پاسخ مناسب بسیاری از سرطان ها به درمان های موجود، عملی ترین نوع برخورد با بررسی سرطان پیشگیری و تشخیص زودرس می باشد.
بسياري از سرطانها قابل پيشگيري اند، تعدادي از اين بيماري ها نيز اگر به موقع تشخيص داده شوند كاملاً قابل درمان خواهند بود.
نيمي از افرادي كه به سرطان مبتلا مي شوند فرصت خوبي براي زنده ماندن دارند.
در حال حاضر بسياري از سرطانها چون زود تشخيص داده مي شوند مي توان بيمار را تا حد زيادي زنده نگهداشت و بيمار مي تواند به زندگي خود ادامه دهد، اين مهم با انجام خود آزمايي و غربالگري امكان پذير است.
مهم ترین راههاي پيشگيري از سرطان
سيگار نكشيدن بزرگترين عامل پيشگيري از سرطان است(30 درصد مرگ و مير تمام سرطان ها به علت كشيدن سيگار است).
داشتن رژیم غذایی مناسب، تخمين زده شده كه 35درصد سرطان ها احتمالا با رژيم غذايي در ارتباطند، رژیمی متنوع داشته باشید.
به خاطر داشته باشید که مواد مغذی مورد نیاز شما تنها از یک یا دو منبع تأمین نشود، در رژیم روزانه خود از تمام گروههای غذایی، میوه ها، سبزیها، غلات، گوشت و محصولات لبنی، استفاده و مصرف چربی زیاد، غذاهای حاوی چربی اشباع شده و کلسترول را محدود کنید.
رژیمی که چربی آن بالاست می تواند خطر ابتلا به سرطانهای پستان، پروستات، کولون و رکتوم را افزایش دهد و همچنین میزان غذاهای نشاسته ای و فیبری را در رژیم غذایی خود افزایش دهید، به آسانی می توان مقدار نشاسته و فیبر رژیم را با خوردن میوه ها، سبزی ها، سیب زمینی، دانه ها، نان ها و غلات کامل افزایش داد.
یک رژیم پرفیبر احتمال ابتلا به سرطان کولون و رکتوم را کاهش می دهد
مصرف شیرینی را محدود کنید، الگوهای غذایی حاوی شیرینی و غذاهای شیرین، اغلب پرچرب، با کالری و تهی از مواد مغذی و معدنی می باشند که چنین رژیمی زمینه ساز بروز بعضی از سرطان ها است.
نمک رژیم غذایی خود را تا حد ممکن کاهش دهید
مصرف نوشابه های الکلی را قطع کنید، مصرف الکل می تواند منجر به سرطان دهان، حلق، مری و کبد شود، میزان ابتلا به سرطان در الکلی هایی که سیگار می کشند چندین برابر است.
در رژیم غذایی روزانه خود تا حد امکان از گوشت های کم چرب استفاده کنید، قبل از این که گوشت را بپزید تمام چربی های قابل رویت آن را جدا کنید و دور بریزید و اگر چربی باقی ماند، قبل از خوردن آن را جدا کنید.
مصرف ماهی را افزایش دهید
مصرف ماهی را افزایش دهید، گوشت سفید را به جای گوشت قرمز استفاده کرده و قبل از پخت، پوست و چربی آن را جدا کنید.
میوه ها و سبزی ها را جایگزین تنقلات سرخ شده و پرچرب کرده، به جای مواد لبنی پرچرب از محصولات لبنی کم چرب استفاده کنید، این گروه از مواد غذایی منابع خوبی از پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی به ویژه کلسیم هستند که برای حفظ سلامت فرد مفید می باشند.
مصرف غذاهای حاوی ویتامینA ، بتاکاروتن و ویتامین C احتمال ابتلا به سرطان ها را کاهش می دهند، میوه ها و سبزی های زیادی وجود دارند که دارای مواد فوق می باشند.
سعی کنید در رژیم غذایی روزانه خود از سبزی های برگی شکل سبز تیره، زرد، نارنجی و میوه ها بویژه مرکبات استفاده کنید.
سبزی های خانواده کلم اغلب کاهش دهنده احتمال ابتلا به انواع سرطان ها هستند، این سبزی ها منابع خوبی از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی ها می باشند، از این خانواده می توان به کلم چینی، کلم بروکلی،کلم بروکسل، کلم پیچ، گل کلم و کلم قمری اشاره کرد.
به جای مواد غذایی که از آردهای تصفیه شده و غلات فرآیند شده درست شده اند مانند نانهای سفید، از محصولات با آرد کامل و غلات کامل استفاده کنید.
از روش هائی برای پخت غذا استفاده کنید که نیازی به افزودن روغن نداشته باشد، مانند تنوری کردن، بخار پز کردن و آب پز کردن .
در روش هایی مانند کباب کردن و بریان کردن از تماس غذا با دود جلوگیری کنید، تماس غذا با دود می تواند منجر به تولید مواد سرطان زا در غذا شود.
سعی کنید غذا را قبل از کباب یا بریان کردن در فویل بپیچید و آن را از منبع حرارتی دور نگهدارید تا مدت زمان پخت طولانی تر شود، از تماس زیاد با نور خورشید بپرهیزید، مقدار زياد نور خورشيد مي تواند منجر به سرطان پوست شود.
بطور منظم ورزش کنید، ورزش منظم سبب تنظيم وزن و فعاليتهاي بدني مي شود و از ايجاد بسياري بيماريها از جمله سرطان پيشگيري مي نمايد.وزن خود را همواره در حد متعادل نگه دارید، چاقی عامل اصلی بوجود آورنده بسیاری از بیماری ها از قبیل بیماری های قلبی، عروقی، فشار خون، دیابت و زمینه ساز بعضی از سرطان هاست .
بطور مرتب جهت معاینه و بررسی به پزشک مراجعه کنید، بايد توجه داشت كه بسياري از سرطانها تنها با معاينه پزشكي و آزمايشات تكميلي تشخيص داده مي شوند، غربالگری روشی برای تشخیص زودرس بیماری در افراد بدون نشانه با هدف کاهش میزان گسترش بیماری و مرگ و میر ناشی از آن می باشد.
می توان گفت که بسیاری از سرطان ها در صورت تشخیص به موقع قابل درمان باشند.
مهم ترين علايمي كه بايد مراقب آنها باشيد و با يافتن هركدام از آنها به پزشك مراجعه نماييد، به قرار زير است:
وجود توده در هرجايي از بدن مانند پستان يا بيضه، تغيير در يك خال پوستي، زخمي كه بهبود نمي يابد، سرفه يا گرفتگي صدا بطور مداوم، سوء هاضمه يا اختلال در بلع بطور مداوم، تهوع يا سرفه خون آلود، تغيير در عادات طبيعي روده مانند اسهال يا يبوست بطور دايم، وجود هرگونه خون در ادرار يا مدفوع و هر خونريزي غير طبيعي واژينال، كاهش وزن غير قابل توجيه و بي اشتهايي غير قابل توجيه، داشتن هريك از این علايم به معني وجود سرطان نيست اما بايد فوراً به پزشك مراجعه كنيد تا وضعيت موجود كاملاً ارزيابي شود.
بايد دانست پيشگيري از سرطان محدود به سن خاصي نيست و بايد با تغييرات تدريجي در مسير زندگي سعي در اصلاح شيوه زندگي خود و جامعه نمود.7-15-142
خبر: مهران قاسمی